TIPS HIASAN DALAMAN RUANG TAMU KECIL UNTUK KELIHATAN LEBIH LUAS​​​​​​​

 

 

 

 

 

 

 

 

ANDA HENDAK MILIK RUMAH MAMPU MILIK SEKARANG JUGA HUBUNGI KAMI BAGI MEMBELI RUMAH 

 

 

MENCARI RUMAH MAMPU MILIK UNTUK ANDA SEKARANG JUGA BAGI SKIM ZERO DEPOSIT IAITU TANPA MODAL

 

 

SKIM ZERO DEPOSIT UNTUK MEMBELI RUMAH TANPA MODAL SENANG DAN MUDAH MILIKI RUMAH ANDA

 

 

SMART HARTANAH JUAL RUMAH MAMPU MILIK

SKIM ZERO DEPOSIT

 

 

SMART HARTANAH JUAL RUMAH MAMPU MILIK

SKIM ZERO DEPOSIT

 

 

 

SMART HARTANAH JUAL RUMAH MAMPU MILIK

SKIM ZERO DEPOSIT

 

SMART HARTANAH JUAL RUMAH MAMPU MILIK

SKIM ZERO DEPOSIT

 

 

SMART HARTANAH JUAL RUMAH MAMPU MILIK

SKIM ZERO DEPOSIT

 

SMART HARTANAH JUAL RUMAH MAMPU MILIK

SKIM ZERO DEPOSIT

T

 

 

SMART HARTANAH JUAL RUMAH MAMPU MILIK

SKIM ZERO DEPOSIT

 

 

Tak ramai mampu nak renovate rumah untuk jadikan rumah tu lebih besar dan luas ikut citarasa kita.

Apatah lagi  nak beli rumah banglo atau condo yang besar masa sekarang ni yang mana harga pasaran rumah meroket naik,kan?

Tapi selera nak rumah nampak cantik tu memang dah jadi lumrah semua manusia.

Bayangkan rumah Flat biasa-biasa pun dah nak cecah harga RM189k sampai RM200k, kalau nak cari apartment atau condo tak tau la berapa harga sekarang.

 

Jangan risau, posting kali ni saya nak kongsikan dengan anda semua dekorasi rumah untuk ruang tamu dengan kos yang sederhana murah.

 

Biarpun rumah kita kecil tapi bila kena dengan susunan dan hiasan akan jadi lebih besar dan cantik, malah lebih cantik dari gallery jualan rumah.

Mungkin perkongsian kali ni dapat memberikan kita semua lebih inspirasi untuk menghias rumah kita sempena lebaran yang akan tiba tak lama lagi.

 

Credit: SinarTV

Walaupun rumah kita ada ruang tamu kecil, kita mampu jadikan ruang yang terhad ni sebagai ruang yang luas dan selesa.

 

Bestkan, nampak lebih mudah dan dapat idea macam mana nak hiaskan rumah nanti.

Kita tengok gambar-gambar hiasan rumah yang lain mungkin dapat memberikan anda inspirasi menghias lepas ni.

[envira-gallery id=”1222″]

 

Bayangkan kalau kita mampu hiaskan rumah homestay kita macam ni, agak-agak ramai tak yang nak datang sewa lagi homestay kita?

Sebenarnya ramai yang tak tau kos untuk semua ni sebenarnya murah je.

Untuk jimatkan kos kita boleh beli kat kedai-kedai perabot terpakai je, yang penting homestay kita tu nampak lebih menarik.

Tak rugi pun kita luangkan sedikit masa dan tenaga kita untuk menarik lebih ramai orang datang ke hosestay kita kan?

        PROMOSI "MEGA SALE"          JUALAN  RUMAH

            MAMPU MILIK     

SKIM ZERO DEPOSIT 

UNTUK MILIKI RUMAH IDAMAN.

Tempah dan Beli Sekarang RUMAH MAMPU MILIK:

 

1.SKIM ZERO DEPOSIT

 

2. FREE BOOKING (PERCUMA UNTUK TEMPAHAN)

 

3. PERCUMA YURAN GUAMAN.

 

4.PEMBELI hanya perlu isi borang Pembelian Rumah dan Sediakan Dokumen Lengkap untuk Memilik Rumah Idaman. 

 

5. Blacklist Layak Memohon (Penjawat Awam dan Pekerja Badan Berkanun Sahaja)

 

Mudah, Cepat dan Selamat.

Mungkin ada yang tak tahu yang orang nak pencen pun boleh beli rumah.

Yelah, dah bertahun hidup dalam quaters dan fokus dengan kerja sampai terlupa nak beli rumah untuk pencen masa nanti,kan.

Jom saya kongsikan Tips Membeli Rumah untuk orang yang dah nak pencen.

Syarat beli rumah untuk kakitangan kerajaan

  • 3 Tahun sebelum tarikh pencen

  • Tiada baki tertunggak dengan LPPSA

  • Gaji bersih cukup untuk pembelian rumah.

 

Saya dulu pernah ada pengalaman saya sendiri menguruskan orang yang dah hampir nak pencen dan gaji bersih kurang untuk beli rumah.Tapi bersyukur sebab isteri dia pun kakitangan kerajaan. Jadi boleh la buat join loan walaupun dah nak pencen lagi 4 tahun.

Kes yang saya uruskan ni melibatkan pasangan kakitangan kerajaan yang hampir nak pencen dan nak membeli rumah guna goverment loan (LPPSA)

Pada mulanya ejen-ejen masa tu semua reject permohonan dan buat tak endah je kat pasangan ni.

Ye lah, orang dah nak pencen, kelayakan pulak memang dah kurang.

Lepas saya buat semakan, memang pasangan ni kurang kelayakan jumlah pinjaman kalau digabungkan boleh dapat dalam RM240k je. Kalau nak fikirkan balik mana nak dapat lagi rumah bawah RM200k ni lagi.

Kalau ada pun mungkin flat atau apartment je. Takkan dah pencen pun nak tinggal kat rumah bertingkat macam tu lagi.

Bila saya offer satu projek di Bandar Baru Setia Awan Perdana, Sitiawan dia terus setuju. Sebab pasangan tu rupanya memang orang Perak, cuma bekerja je kat Hospital Serdang.

Lepas semua urusan selesai dan saya dah jumpa pasangan tu untuk collect dokumen.

Alhamdulillah, pasangan tu berjaya ada rumah sendiri walaupun hampir nak pencen. Rumah yang pasangan tu pilih memang projek baru dan memang dalam proses disiapkan.

Selain dari projek rumah baru, saya sendiri pun pernah menguruskan pembelian rumah Sub Sale dengan menggunakan pinjaman bank untuk orang yang dah berpencen.

Masa tu saya uruskan guna Loan CIMB Bank. Bila melibatkan bank-bank komersil ni lagi banyak la dokumen dan isu teknikal lain yang nak kena uruskan. Bila dah pencen ni, deposit rumah bukan lagi 10% tapi dah sampai 50% dari harga rumah.

Syukur Alhamdulillah semua berjalan lancar dan client saya tu pun dah berjaya dapatkan rumah yang dia idamkan.

 

Kenapa kena beli rumah waktu muda?

Ada beberapa isu teknikal yang kita kena faham bila melibatkan orang yang nak berpencen dan orang yang dah pencen ni.

Saya kongsikan 5 sebab kenapa kita perlu elakkan beli rumah masa dah dekat nak pencen

  • Jumlah kelayakan pinjaman jadi kurang

  • Kurang pilihan

  • Bayaran balik bulanan tinggi

  • Tempoh bayaran pun akan jadi lebih pendek

  • Bayaran Insuran lebih tinggi berbanding umur muda

 

Kalau mampu nak bayar bulanan tinggi takpe, kalau yang kurang kemampuan macam mana?

Ibarat macam kita bayar bulanan tu double dari orang muda.

Jadi beli lah dari awal, Masa muda ni kita beli.

 

Jom beli rumah masa muda. Jangan dah nak pencen nanti menyesal

TIPS MEMBELI RUMAH – UNTUK ORANG NAK PENCEN

SAYA NAK JADI PELABUR HARTANAH…

Bila sebut je perkataan pelaburan hartanah ramai yang terbayang duit berkepok-kepok masuk dalam bank tu setiap bulan kan?

Tapi macam mana nak melabur dalam hartanah dengan modal permulaan yang minimum?

Percaya tak kalau saya kata nak mula jadi pelabur hartanah tak perlu duit banyak untuk bermula?

 

 

Ini “Rahsia” yang ramai orang tak tahu.

Buktinya, ramai ejen hartanah sekarang yang dulunya tak ada rumah sendiri.

Bila ada peluang yang baik dan modal yang disimpan, ramai ejen-ejen hartanah ni mula beli harta sendiri dan laburkan untuk keuntungan.

Bagi yang ada duit lebih dan ada memampuan beli rumah, menjadi pelabur itu adalah kelebihan.

Bagi ada kemampuan membeli rumah dan berilmu, itu kelebihan + Bonus.

 

 

Macam mana nak mula dengan modal yang kecil atau tanpa modal?

Bila kita kurang kemampuan untuk membeli aset sendiri untuk pelaburan, kita boleh mula sebagai pengurus hatanah orang lain dulu.

Dalam ertikata lain jadi ejen hartanah dulu untuk kumpul modal sebelum kita memiliki kemampuan membeli aset pelaburan sendiri.

Dalam masa yang sama kita boleh belajar bagaimana nak uruskan hartanah dengan baik.

 

Komisyen Ejen Hartanah

Komisyen sebagai ejen hartanah pun bukannya kecil, boleh cecah RM5k hingga RM30k sebulan kalau kita buat betul-betul full swing.

Ok, kiraan mudah untuk ejen hartanah.

Bayangkan komisyen jualan satu unit yang kita dapat jualkan adalah RM5k dan dalam sebulan kita mampu jualkan hanya 3 unit, berapa pendapatan sebulan?

Mudah je nak dapat RM15k sebulan kaedah ni.

Itu baru kita kira sebulan, sekarang kita cuba kalikan dengan 12 bulan untuk tempoh setahun berapa jumlah terkumpul dalam masa 1 tahun?

Ya, RM180k, cukup kan untuk bayar deposit 2 buah rumah yang harga bawah RM300k?

 

Masa untuk mula melabur

Ok, part ni kita dah ada modal dan kita dah mampu melabur sendiri.

Berbekalkan pengalaman dan ilmu yang kita dapat masa jadi ejen hartanah dulu.

Ok, kita buat kira-kira sikit.

Harga Rumah kita letak RM300k untuk 1 unit.

20% dari RM300k adalah RM60,000

Kita letak RM3% lagi untuk peguam dan lain-lain berjumlah RM9,000

Jumlah keseluruhan deposit untuk 1 unit rumah RM69,000 untuk 1 unit rumah

Sekarang kita gandakan dengan 2 biji rumah dan jumlah keseluruhan untuk untuk 2 biji rumah adalah RM 138,000

Ini bermakna kita ada lebihan tunai RM42,000 untuk kerja-kerja renovation dan masukan perabot untuk tinggikan sedikit harga sewa bulanan.

 

Bayangkan kita mampu memiliki 2 unit rumah dalam masa 1 tahun dan dalam tempoh 3 tahun kita mampu memiliki 4 unit rumah sendiri sebagai pelaburan.

Boleh bayang tak berapa banyak kita akan perolehi hasil dari pelaburan 4 unit rumah tu nanti?

Kalau setiap satu rumah mampu berikan kita extra RM 500 sebulan selepas ditolak dengan bayaran bulanan bank.

Ini bermakna pendapatan extra kita RM2,000 sebulan dan RM24,000 dalam masa setahun.

Itu bacaan untuk 3 tahun pertama, bayangkan hartanah kita dah matang dan pulangan bulanan lebih tinggi dari tahun-tahun sebelumnya, kan best?

 

Tapi semua ni perlu ada ilmu dan bekal yang cukup untuk menjadikan impian kita kenyataan.

Bila kita bermula dari bawah, mudah kalau kita nak uruskan segala masalah teknikal hartanah jika berlaku apa-apa.

Agency © 2018 | Created with Majulink